Bijzondere verhalen

Bijzondere verhalen zijn het: de verhalen van onze Heilige Boontjes, Een greep uit de levens van onze Heilige Boontjes.

Jamshad

‘Het jongerenloket stelde me voor om bij Heilige Boontjes te gaan werken. Ik zei gelijk ja, en binnen een week had ik een afspraak met Rodney en kon ik hier aan de slag. Ik ging eerst naar school, maar mocht niet verder omdat ik geen stageplek kon vinden. Toen ik me opnieuw wilde inschrijven, gaven ze aan dat het vanwege mijn leeftijd moeilijk zou gaan worden. Daar werd ik bang van. Geen uitzicht op werk, op een eigen woning… Die angst is hier verdwenen.
‘Ik heb weer hoop voor de toekomst.”
Hier zitten goede mensen. Rodney heeft gezegd dat als ik hier klaar ben, hij me gaat helpen een baan te vinden in de techniek. Dat hij me gaat helpen, dat ze hier vertrouwen in me hebben, daar word ik zo blij van en daar wil ik heel hard voor gaan werken. Ik word snel nerveus met vreemde mensen, maar hier ga je heel de dag met mensen om. Ik werk pas een week bij Heilige Boontjes en zie nu al verschil. Ik heb hier zelfs al vrienden gemaakt!’

Jamshad-Azam, Heilig Boontje sinds een week.

 

Rodney

‘We motten koffie gaan branden’
, deze zin zal me waarschijnlijk mijn hele leven bijblijven.
Nadat we dezelfde avond na een brainstorm de naam voor onze koffie hadden verzonnen zijn we eigenlijk niet meer gestopt. Nu, anderhalf jaar later, kijk ik terug op een prachtig proces. Samen met Marco, en later met Dick zijn we bezig om iets te ontwikkelen wat in dienst staat van de mens.
Vergis je niet, ik ben geen Moeder Theresa, Gandhi of de dalai lama. Daarvoor ben ik gewoonweg te straats. Maar ik ben er wel achter dat ik als jongen van de straat een wezenlijk verschil kan maken voor mijn medemens.
Ik probeer jongeren die het spoor bijster zijn terug te brengen op het goede pad. Hierbij word ik ondersteund door de Politie, de gemeente en het bedrijfsleven. Maar het mooie van dit project is dat ook de burgers hun steentje bijdragen. Ik zie jongeren in het traject groeien en dat komt door onze klanten!
En niet alleen door het afnemen van koffie. Juist de aandacht, complimentjes en de welgemeende glimlach die jullie hun geven dragen actief bij aan de groei van onze deelnemers. Onze re-integranten nemen hun ouders mee naar Heilige Boontjes, tonen iedereen de Facebookfoto’s waar ze op staan, maar het allerbelangrijkste: ik heb ze weer trots zien zijn.
Soms heb ik moeite met de huidige samenleving, de hardheid en de manier van omgang met hen die iets afwijken van de norm. Alsof de wereld moet bestaan uit robots die allemaal hetzelfde doen en zijn. Ik hou van diversiteit, andere culturen en vooral mensen. Neem nou de jongeren waarmee ik werk. Stuk voor stuk wereldburgers. Opgegroeid in een wijk met 160 verschillende culturen. Prachtig vind ik het hoe ze met trots iets meebrengen wat ik mag proeven. Abdel met zijn Marokkaanse harirasoep, John met zijn Kaapverdische pasteitjes, de Surinaamse bara van Maika. Fantastisch als ik weer een nieuw woord heb geleerd. De eerste 10 keer dat ik het uitspreek lachen ze zich krom. De jongeren die bij ons in het traject zitten zie ik niet als allochtonen, criminelen of achtergestelde. Voor mij hebben ze een naam, een gezicht en vooral talent. Het is aan ons om dat talent te vinden, te voeden en te laten groeien. Deze jongeren hebben een verkeerde keuze gemaakt. Ik geloof heilig in de oude zegswijze ‘van je fouten moet je leren’. Maar dan moet je wel de kans krijgen! Hier krijgen ze die kans. Samen bewijzen we elke dag weer dat we het verschil kunnen maken. Samen maken wij van ons landje een nog leukere plek voor iedereen!

Rodney, mede-initiator en directeur Stichting.

Bekijk het verhaal van Rodney

 

Robin

‘Ik rooster en brand de bonen, stel de machine in voor de juiste smaak, proef de koffie tot hij helemaal perfect is en ik verkoop hem! Als ik aan Heilige Boontjes denk is het eerste woord dat in me opkomt oprechtheid.
‘Oprechte hulp, oprechte mensen.’
Dat zie je, dat voel je, dat ervaar je. En daar verandert op een positieve manier je hele zijn van. Hier krijg je de tijd om aan jezelf te kunnen werken, jezelf af te breken en op te bouwen om de terugkeer naar de maatschappij te vinden. Als een gezondere versie van jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk.’

Robin, meesterbrander en heilig boontje vanaf dag 1.

 

Larry

Ik was het zat! Kwam regelmatig in de problemen. Had vaak onenigheid met de politie. Toen Sindy, mijn adoptie agent, vertelde over een mogelijkheid om bij defensie te mogen werken, had ik hier meteen oren naar. Via haar kwam ik met Marco en Rodney in contact en mocht ik het voortraject bij de Heilige boontjes gaan volgen. Ik ben in drie maanden een heel ander persoon geworden. Voordat ik hier kwam werken, sprak ik niet, ik gaf alleen antwoord. En nu?
‘Nu lul ik als Brugman!’
Ik kom heel ergens anders vandaan, maar hier voel ik me thuis. Ik leer elke dag, niet alleen van het team maar ook van onze klanten. Nog even en dan hoop ik mijn bijdrage te kunnen leveren aan de veiligheid van ons land door als beroepsmilitair aan het werk te kunnen.
Ik wil straks de vader voor mijn kinderen zijn die ze verdienen en een leuk bestaan opbouwen. Hier krijg ik daar de kans voor. Waarom onze koffie zo goed is? Omdat hij met liefde gebrand én geserveerd wordt natuurlijk!’

Larry, heilig boontje en sinds kort bij Defensie.

 

Junior

‘Ik wil automonteur worden. Dit is iets heel anders, maar ook hier leer ik met mensen omgaan en hoe ik mijn verlegenheid aan de kant moet zetten. De eerste week was wennen. Ik had opeens zoveel mensen om me heen! Maar het is leuk hier, iedereen is aardig.
‘Ik ben al zo veranderd.’
Ik hoor steeds dat ik goed m’n best doe, dat ik minder verlegen ben. Daar ga je wel van shinen. Als het niets wordt met automonteur, wil ik de horeca in. Ik vind het zo leuk om met vreemde mensen te praten. Dat had ik van tevoren nooit gedacht.’

Junior, loopt sinds een maand stage bij Heilige Boontjes.

 

Shurendy


‘Via mijn jongerencoach kwam ik met Heilige Boontjes in contact. Er was altijd wel werk, maar zoveel onduidelijkheid. Wanneer ik ergens begon, wist ik dat ik binnen no time weer weg zou zijn. Bij Heilige Boontjes is het anders. Je krijgt de complimenten die je verdient en dat zorgt ervoor dat ik elke ochtend gewoon zin heb om naar mijn werk te gaan. Je bent hier meer dan personeel. Ze zijn écht geïnteresseerd hoe het met je gaat, helpen je wanneer je problemen hebt… Niemand is perfect, maar hier kan je jezelf zijn en dat is het allerbelangrijkste. Ik ben een hele tijd niet naar school geweest, en daar werd ik altijd op aangekeken. Hier heb ik de kans gekregen met een schone lei te beginnen.
‘De positiviteit die ik hier krijg, geeft me weer hoop voor de toekomst.’

Shurendy, heilig boontje sinds 1,5 maand.

 

Danny

‘Ik ben van school gegaan zonder een vak te kiezen.
‘School voelde als een gevangenis, maar ik wil wél leren!’
Via mijn coach van Het Jongerenloket kwam ik hier terecht. De horeca is mijn droom. Ik werk al een aantal jaar in het café van mijn ouders, hier kan ik de kneepjes van het vak leren van de juiste mensen. Goede cappuccino, Americano… jij noemt het, ik wil het kunnen maken. Het nachtleven interesseert me. De gezelligheid, maar ook de spanning, de moeilijke kanten, de moeilijke klanten… Dat er iemand dronken voor me staat, die ik dan met de juiste woorden weer bij bewustzijn kan brengen. Als ik 30 ben, heb ik mijn eigen café. Hier, in Rotterdam, want daar gebeurt het allemaal. Ik ga mijn dromen najagen. En als ik iets in mijn hoofd heb, ga ik er helemaal voor!’

Danny, Heilig Boontje sinds een paar weken.

Bekijk het verhaal van Danny