Verhalen van medewerkers

Verhalen van medewerkers

Robin vertelt: Floormanager Heilige Boontjes: in dienst sinds 2016

Ik ben Robin, ik ben 28 jaar oud en ben sinds kort woonachtig in Capelle aan de IJssel. Als floormanager van Heilige Boontjes ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering in de twee winkels. Ik verzorg de inkoop, rooster het personeel in en bewaak de kwaliteit van onze koffie.

Als je mij vier jaar geleden gezegd had dat ik nu op deze positie zou staan had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Ik zat in de schulden, was enorm agressief, blowde als een malle en gaf geen ene moer om mijn gezondheid.  Ik was zwaar depressief en stond op het punt om het slechte pad op te gaan. Heilige Boontjes was op dat moment mijn redding.

Toen ik gevraagd werd om als een van de eerste deelnemers toe te treden in het traject ben ik in het diepe gesprongen. De oprichters Rodney en Marco vertelden me dat als ik het traject zou doorlopen er een goede baan voor me inzat. Ik vond het best lastig om de mannen te vertrouwen, in eerdere re-integratietrajecten had ik negatieve ervaringen opgedaan. Maar achteraf kan ik zeggen dat het de beste keuze is die ik heb gemaakt. Bij ons worden geen mooie praatjes gehouden. Als je hier hard werkt houd je er een baan aan over.  En niet voor drie weken of  voor 1 dag in het weekend.

Ik heb weer perspectief, Ik ben na vier jaar schuldenvrij, blow en rook niet meer, kan mijn emoties verwoorden zonder agressief te worden. Ik help nieuwe deelnemers, geef ze advies, vertel ze over mijn eigen ervaringen en help ze over grenzen heen. Nu we werken aan het Grand Café ben ik supertrots, ik ben hier onderdeel van, we kunnen straks nog meer jongeren ondersteunen bij hun terugkeer in de maatschappij. 

Ikzelf? Ik heb net van de ING gehoord dat mijn hypotheek rond is. Dit had ik nooit durven dromen.

Paulo vertelt: distributieleider in dienst sinds 2016

Ik weet het nog goed, ze waren al bezig met het verbouwen op het Meineszplein. De eerste Heilige Boontjes winkel. Toen de mannen(Rodney en Marco) mij vroegen om mee te doen had ik natuurlijk wel mijn twijfels. Een jaar aan jezelf werken om dan een goede baan te verwerven. Dat is een behoorlijke investering. Ik kwakkelde tussen uitkeringen en hosselen in. Ik ben een regelneef en kon op de straat van alles regelen om een beetje bij te verdienen. Deze activiteiten konden het daglicht niet verdragen en leverden spanning, stress en ellende op.

Heilige Boontjes heeft mij de mogelijkheid geboden om mijn kwaliteiten voor mij te laten werken. De mannen zijn ook trouw gebleven aan hun woord, iets wat je niet heel veel tegenkomt. Ik mocht in januari 2016 op contract komen werken voor Heilige Boontjes. Ik mocht de distributie van Heilige Boontjes gaan vormgeven. Hiervoor had ik een rijbewijs nodig. Ik mocht deze op kosten van de Heilige Boontjes gaan halen. Of ik geslaagd ben? Als je de Heilige Boontjes bus voorbij ziet rijden, dan zit ik achter het stuur.

Ik zorg dat de klanten van Heilige Boontjes hun koffie op tijd krijgen, ik beheer de webshop en geef regelmatig inspiratiesessies aan tieners uit het voortgezet onderwijs. Daarnaast ben ik ook actief als barista in de winkels. Ik ben al een oude rot 45 jaar, ik vind het geweldig om mijn ervaring te delen met nieuwe deelnemers. Wij (werknemers van HB) zijn een voorbeeld voor de andere deelnemers. Ze zien hier dat er perspectief is, dat je binnen het bedrijf kan doorgroeien en dat er altijd iemand voor je is, als je je best doet.

Binnen het bedrijf sta ik bekend als mister social, ik zie dit anders ik ben gewoon Paulo en geloof in karma. Dus als je goed bent voor een ander dan is de ander goed voor jou. Welke resultaten dit heeft opgeleverd? Ik heb een heerlijke baan, fantastische collega’s en ben sinds een week volledig schuldenvrij. Waar ik van droom, een eigen huisje, een stek waar ik me thuis kan voelen en dit komt steeds dichterbij.

Marwa all round medewerker in dienst  sinds september 2019

Hoi ik ben Marwa, ik ben 20 jaar en ben een rasechte Rotterdamse. Ik ben via de arbeidsgarantieregeling terecht gekomen bij de Heilige Boontjes. Ik zou hier aanvankelijk drie maanden werkervaring gaan opdoen om daarna uit te stromen richting een betaalde baan. De reden waarom ik hier ben? Ik kan niet zo goed tegen drukte en kan soms een beetje in paniek raken als er geen structuur genoeg is. Als dit gebeurt is er bij de Heilige Boontjes altijd wel een coach die er dan even voor me is. 

We maken veel plezier in de keuken en ik vind het werk heel erg leuk. Ik ben nu door mijn inwerkperiode heen en wil graag het Barista vak gaan leren.  

Ik ben na de verbouwing gaan werken bij de Heilige Boontjes. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat er voldoende serviesgoed beschikbaar is. Ook draag ik mijn steentje bij in de keuken.

Het leuke van dit bedrijf is dat je niet alleen staat. Je bent zeg maar niet de enige die in zijn leven problemen heeft gehad. We hebben hier allemaal een ander probleem en als je dat alleen moet oplossen is het soms lastig, maar met zijn allen wordt het een stuk draaglijker.

Ik ben nu waar ik wezen wil, ik heb mijn huisje, mijn baantje en een hele leuke vent.