‘Specialty Coffee’ uitgelegd. Koffie met een goede nasmaak. 

Geplaatst op

Als Barista bij Heilige Boontjes heb ik het geluk om te werken met ‘Specialty Coffee’. Dit is kort samengevat de beste kwaliteit koffie met unieke smaakeigenschappen.

Heilige Boontjes staat voor exclusieve koffie, inclusief verhaal.

Dit maken we mogelijk door het schenken en leveren van exclusieve, duurzame koffies, die bij de boeren worden gekocht voor een eerlijke prijs. Hierdoor bieden we niet alleen hier kansen voor jongeren maar maken we ook daar impact waar de koffie vandaan komt.


Wat is ‘Specialty Coffee’?

Wereldwijd worden er jaarlijks 500 miljard koppen koffie gedronken. Die koffie wordt geproduceerd op 12,5 miljoen koffieplantages.

Ongeveer 1% van de totale koffieproductie ter wereld is ‘Specialty Coffee’. Bij Heilige Boontjes zijn wij trots dat wij Specialty koffie schenken in ons Grand Café en aanbieden in onze webshop.

Om deze titel ‘Specialty Coffee’ te dragen wordt koffie beoordeeld door gecertificeerde proevers van de SCA, de Specialty Coffee Association. 

Dit wordt gedaan aan de hand van 11 criteria, zoals: body, balans, aciditeit en aroma. In totaal zijn er 100 punten te scoren. Bij 80 punten of meer, mag de naam ‘Specialty Coffee’ gedragen worden.

Score Kwaliteit
90 – 100Outstanding
85 – 89,99

80 – 84,99

< 80
Excellent

Very good

Below special quality


Traditioneel wordt ‘Specialty Coffee” verbouwd in een gezonde leefomgeving vol biodiversiteit. Rondom de evenaar rijpt koffie langzaam onder de schaduw van bomen wat resulteert in de beste kwaliteit.


Alleen de perfecte koffiebonen worden geselecteerd, waarmee de unieke smaaktonen worden bereikt. Het proces van de reis die een boon aflegt, van de koffieplant tot aan de koffie die gedronken wordt, is complex en arbeidsintensief.

Om een ‘Specialty Coffee’ te produceren moeten alle variabelen kloppen. Daarbij is het noodzakelijk dat elke speler, van koffieboer tot Barista, optimaal presteert in het proces.

Bij Heilige Boontjes zorgen wij ervoor dat de machines optimaal zijn afgesteld en onze Baristas up to date zijn wat betreft alle nieuwe ontwikkelingen. Op deze manier komt elke boontje echt tot zijn recht.

Kwaliteit en zeldzaamheid (facts)

‘Specialty Coffee’ is een zeldzame koffie waarbij de prijs wordt bepaald door de kwaliteit. Hierdoor krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn hoogwaardige bonen en kan zijn plantage door ontwikkelen.

Van de 123 koffierassen zijn er 3 drinkbaar, voor ‘Specialty Coffee’ wordt het ras ‘Arabica’ gebruikt. Om 1 kg koffiebonen te produceren worden er maar liefst 6 tot 8 kg koffiebessen geplukt. Het duurt 3 tot 4 jaar voordat een koffieplant zijn eerste vruchten afwerpt. 

Voor een espresso wordt gemiddeld 8 gram koffie gebruikt. Dit zijn ongeveer 60 koffieboontjes, die met veel aandacht en vakmanschap zijn geproduceerd.

Afsluiting

Ontdek de wondere wereld van ‘Specialty Coffee’ bij Heilige Boontjes. Geniet van een overheerlijke bak koffie en wees je bewust van de liefde en aandacht waarmee de koffie is geproduceerd en bereid.