Handige tips

Houdbaarheid

De koffie geeft direct na het malen aroma’s prijs. Dus wil je het beste uit de koffie halen, maal de koffie vlak voordat je gaat zetten.
Heb je geen koffiemolen en koop je de koffie gemalen, zorg er dan voor dat er zo min mogelijk zuurstof bij kan komen. Dus bewaar de zak in een luchtdichte bewaarbus/doos. Gekoeld is ook wel fijn dus als je nog een plekje in je koelkast hebt….
Gemalen koffie is dan een weekje houdbaar na opening van de zak. Een ongeopende zak is maximaal die maanden na branden houdbaar.

Apparatuur

Volgens ons is het beste om eerst te investeren in een goede molen. Ook hier zijn er grote prijsverschillen. Van handmolens tot zware professionele espressomolens die ook doseren. Er zijn (nog) niet zoveel goede molens die ook geschikt zijn voor thuisgebruik.

Tsja en voor het zetten van de koffie is er voor elk wat wils. Je kan bij de supermarkt een filterhoudertje kopen voor een paar euro en daar kan je heel goed lekkere koffie mee zetten. Je kan ook kiezen voor een goedkoop apparaat met capsules. Erg handig en acceptabel van smaak, maar bedenk daarbij dat je per kopje aanzienlijk meer kwijt bent en dat iedere individuele verpakking in onze kringloop terecht komt.
De Rolls Royce onder de koffiemachines is Marzocco Strada. Dus van 3 Euro tot 15.000 EURO kan je aan de bak.
Let bij het kopen niet alleen op de prijs, maar ook op het bedieningsgemak, schoonmaak en de kwaliteit.

Filter of Espresso?

Ze zeggen wel eens ‘over smaak valt niet te twisten’. Maar espresso en filter zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Filter en espresso verhouden zich tot elkaar als brandy en wijn. De een is intens en complex van smaak, de ander subtieler en verfijnder. Een andere vergelijking is die van Jimmi Hendriks met zijn elektrische gitaar ten opzichte van de unplugged klassieke gitaar.

Het is maar waar je van houdt.